начало

Европейската прокуратура обвини бизнесмен за измама за над 100 000 лева Европейската прокуратура обвини бизнесмен за измама за над 100 000 лева

Съвет за делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет за делба

Мнениеот fire73 » 22 Фев 2025, 17:32

Собственик съм на 1/2 идеални части на етаж от къща, но нямам достъп до имота. Имам нотариален акт. Другата част е на втората жена на брат ми, която живее там. След смъртта му сме в лоши отношения. Не съм сигурен, дали искам да завеждам дело за въвод във владение, или да искам по съдебен път делба и да ми бъде изплатена моята част. Не знам какви са вариантите, но ако заведа дело за делба и се стигне до там съдия изпълнител да продава моята част, дали няма да се стигне до много ниска цена!? При този вариант има ли възможност да се откажа в един момент от продажбата на моята част? Опасявам се да не ме изиграят адвокатите и съдия изпълнителя!?! ....Дали не е по-добре да вляза във владение и след това "да притискам" другия собственик (на брат ми жена му) да ми изплати на пазарни цени моя дял?
fire73
Младши потребител

Re: Съвет за делба

Мнениеот kalahan2008 » 24 Фев 2025, 09:13

О, със сигурност ще Ви изиграят-адвокати, ЧСИ, съдии...щом подхождате с недоверие, то със сигурност ще се оправдае.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 24 Фев 2025, 19:32

Здравейте!
Чета и се чудя
fire73 написа:... но нямам достъп до имота.
Дали не е по-добре да вляза във владение и след това ...

Как си представяте това влизане - като Съветската армия в Берлин ли?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 24 Фев 2025, 21:57

Втората съпруга на брат Ви от колко време владее имота?
Втори въпрос - имате ли ключ от имота?
И още един въпрос - след като нотариалният акт е във Вас, какво пише в него?
berto
Потребител

Мнениеот fire73 » 25 Фев 2025, 14:04

Владее имота от смъртта на брат ми - година и половина. Женени са от около 5 години. Не, нямам ключ. В нотариалния акт пише много неща :roll:
fire73
Младши потребител

Мнениеот fire73 » 25 Фев 2025, 14:06

kalahan2008 написа:О, със сигурност ще Ви изиграят-адвокати, ЧСИ, съдии...щом подхождате с недоверие, то със сигурност ще се оправдае.

Иронията е оправдание на някой, който няма какво да каже :lol:
fire73
Младши потребител

Мнениеот berto » 25 Фев 2025, 14:15

Най-добре си заведете дело за ревандикация по чл. 108 /ЗС и ще има въвод във владение, поне да имате ключ, пък после ще му мислите. А колкото до това някой да не Ви измами, такъв риск винаги има.
berto
Потребител

Мнениеот bozyo » 25 Фев 2025, 14:30

fire73 написа:Иронията е оправдание на някой, който няма какво да каже :lol:

както и чуждите мисли са спасение за тези, които си нямат свои.

някой в този форум е хубаво да реши дали другите са по-умни/по-опитни и търси тяхната помощ, или е по-умен/по-красив от тях и може да ги поучава.
bozyo
Потребител

Мнениеот atom22 » 25 Фев 2025, 14:57

Темата не разочарова, особенно някои от отговорите много радват.
А по същество ще трябва да намерите начин да се договорите със съсобственика. Трябва да направите вашата част от имуществото независими от тяхната, понеже първо че съм скептичен, че ще се договорите с другия да ви изплати пазарни цени, и второ защото пазарната цена на вашия дял в момента ще е много ниска, вие едва ли вземате в предвид, че новия собственик ще има същия проблем с достъпа като вас и ще използва това максимално за да свали цената или няма да го купи, не можете просто да сравнявате вашия имот с подобни пуснати за продажба както ви се иска защото тези подобните са всъщност независими имоти. Ако минете през съдебна делба и се пусне за продан не целия имот а само вашата част, няма да ви измамят най-малкото вашия имот е твърде лош като за начало за да представлява нещо желано за организаторите на търга, та смятам че ще бъде честен търг и по честен начин ще се стигне до ниска цена поради качеството на стоката.
atom22
Потребител

Назад към Съсобственост и делба