начало

До 15 април съдиите трябва да кажат как искат да гласуват за следващия ВСС До 15 април съдиите трябва да кажат как искат да гласуват за следващия ВСС

Делба след развод

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба след развод

Мнениеот vddimcheva » 16 Дек 2013, 19:48

Здравейте,
става дума за мой познат, който се разведе преди малко по-малко от година.
Знам, че срокът за подаване на искова молба за делба е една година, но ми се иска да го посъветвам малко по-точно относно цялата процедура като време, разходи, кога са тези разходи и пр.
Става дума за апартамент, който са построили родителите му, бил е на тяхно име и по време на брака му прехвърлят собствеността.
Това е апартаментът, в който живеят бившата му съпруга и детето му и той не възнамерява да й отнема ползването, но иска апартаментът да си е негова собственост. Иначе казано, докато детето е там, няма да я гони, но и не иска да й го подарява.
Въпросът ми е какъв е рискът да не спечели делото, съответно в кой случай колко са дължимите такси и кога се дължат? Също така какви са възможностите да се присъди, че апартаментът е негов, но тя има вещно право на ползване до навършването на 18 години от детето? Възможно ли е съдът изобщо да присъди подобно нещо?
vddimcheva
Нов потребител

Re: Делба след развод

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Дек 2013, 22:59

vddimcheva написа:Здравейте,
става дума за мой познат, който се разведе преди малко по-малко от година.
Знам, че срокът за подаване на искова молба за делба е една година- делбата не е ограничена със срок, срок има за исковете о чл. 29 и 30 от СК, но ми се иска да го посъветвам малко по-точно :?: :) - най-коректно би било да го посъветвате да посети адвокат, въоръжен с книжата относно цялата процедура като време, разходи, кога са тези разходи и пр.
Става дума за апартамент, който са построили родителите му, бил е на тяхно име и по време на брака му прехвърлят собствеността. - как? и само на него или и на двамата бивши съпрузи, че е важно
Това е апартаментът, в който живеят бившата му съпруга и детето му и той не възнамерява да й отнема ползването, но иска апартаментът да си е негова собственост. Иначе казано, докато детето е там, няма да я гони, но и не иска да й го подарява.
Въпросът ми е какъв е рискът да не спечели делото - 50/50, съответно в кой случай - за кой точно случай става въпрос? колко са дължимите такси - принципно 4% от материалния интерес и кога се дължат - за кое?- за делба; за иска по чл. 29( щото може и с възражение) или друго? Също така какви са възможностите да се присъди, че апартаментът е негов, но тя има вещно право на ползване до навършването на 18 години от детето? Възможно ли е съдът изобщо да присъди подобно нещо?

Бившата няма вещно право на ползване.
И, не- няма пречка да се установи, че имотът придобит в режим на СИО е изключителна собственост на съпруга ( а може и съвсем друго, което да върне нещата в изходно положение), но детайлите са важни за коректен отговор.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Делба след развод

Мнениеот vddimcheva » 17 Дек 2013, 15:12

Много ти благодаря за отговора.
Апартаментът е придобит чрез участие в ЖСК, където участват родителите му за два апартамента. После след излизане на акт 16 апартаментът просто се записва на негово име (само негово).
А за да ходи при адвокат той иска първо да се ориентира колко би му струвало, защото в момента има малко финансови затруднения и ако трябва сега да се плаща, вероятно ще се откаже. Ако тази такса се плаща след решението на съда, тогава сигурно ще го направи.
А в случай, че спечели делото, 4% се начисляват върху половината имот, защото той спори само за половината ли? Или се начисляват върху целия? Съответно, ако го загуби и остане с 50% дял, отново какви такси се дължат?
Що се отнася до правото на ползване - тя наистина няма къде отиде, а все пак става дума за сина му, затова той не иска да спори за това. А и не знам дали това, че тя няма къде другаде да отиде с детето, би повлияло на съда при вземане на решение за апартамента?
vddimcheva
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба